close
Krönika av fotograf Ulla Montan
Många bildanvändare och upphovsmän sjunger retuschens lov. Men allt oftare diskuteras nu problemen med överretuscherade bilder och vad det gör med oss människor. Ulla Montan, en av Sveriges mest erkända porträttfotografer, funderar över ålderslöshetens utbredning i sin krönika:
Vi skapar sagan om ett utseende
Fotografen har förvandlats till en plastikkirurg i bildens värld. Karaktär, ålder och erfarenheter som avspeglas i ansiktet hos den som porträtteras tas bort och ett ålderlöst slätt ansikte med perfekt hud skapas och publiceras. Alla magasin har numera kraftigt retuscherade omslag, men även fackpresssen har i stor utsträckning hakat på trenden. Inom dagspress retuscherar man inte reportagefoton, men porträtt i samband med längre intervjuer stajlas ofta. Även författarporträtt och porträtt av "vanliga" människor retuscheras allt oftare.
Under den analoga tiden krävdes det stor skicklighet vid kopieringen av bilder för att göra samma sak. Men sedan fotografins digitalisering har retusch fått en framträdande och ständigt växande roll. Att ta bort åldersrelaterade linjer, rynkor och påsar under ögonen är idag lätt som en plätt för en fotograf.

När prinsessan Madeleine gifte sig med Chris O'Neill 2013 anlitade hovet en fotograf att ta bilder av brudparet tillsammans med släkten.

Bilder togs i olika släktkonstellationer och lades ut på hovets hemsida. Personernas ansikten var på bilderna så påfallande hårt retuscherade att de mer såg ut som dockor eller seriefigurer än som verkliga människor. Bilderna uppmärksammades och spreds snabbt i sociala medier och i dagspressen med kommentarer om den kraftfulla manipulationen. Den gången hade retuscheringen gått helt över styr och bilderna såg direkt löjeväckande manipulerade ut.
Under vigseln på tv såg Chris O'Neill annorlunda ut och inte alls så totalt slät ut i ansiktet. Fotografen förnekade retusch och svarade att O'Neill förmodligen bara var väldigt glad att han var nygift, därav det förändrade ansiktet. Hovet tog snabbt bort släktporträtten från sin hemsida på grund av kritiken.
Vad säger alla dessa släta ansikten om oss? Begär uppdragsgivaren att fotoobjekten ska bli föryngrade och förskönade vid fotograferingen? Eller är det de som fotograferas som ber fotografen att manipulera bilden vid kopieringen?
Eller tar fotografen saken i egna händer och retuscherar där han eller hon tycker att det blir snyggare, och levererar bilden utan att berätta om manipulationen? Eller är det så vanligt med retuscherade ansikten på bild att alla tar det för självklart att porträtt ser ut så nuförtiden.

Jag tror och hoppas att detta förljugna bildskapande snart har nått vägs ände. Jag hoppas och tror att man om tio år kommer man skratta åt den löjliga trenden att visa en drömbild, en saga om en persons utseende. Tänk om Einstein och Selma Lagerlöf fotograferats och retuscherats så de såg ut som dockorna Ken och Barbie! Människor kommer att börja längta efter att se verkligheten. Det är det som är sant som är intressant.

//Ulla Montan

Krönikan publicerades i tidningen Fotografisk Tidskrift i december 2014, (nr 6/2014). Läs mer på Fotografisk Tidskrifts webbplats. Mer info om Ulla Montan hittar du på hennes hemsida: www.ullamontan.com. Tack till Ulla Montan och Jenny Morelli på Fotografisk Tidskrift som lät oss återpublicera krönikan. (Retuschen på de tre översta bilderna är gjord av Maria Stranger.)
TIPSET
Royaltyfria bilder nu med tidsbegränsning som tillval
Vi introducerar ett nytt sätt att handla royaltyfria bilder. Ett budgetvänligt sätt som sparar pengar.

En royaltyfri bild prissätts normalt sett efter vilken bildstorlek du behöver och därefter har du rätt att använda bilden i all evighet.

Men om du vet att du kommer använda bilden under en tidsbegränsad period så kan du nu ange det vid ditt köp så sänks din kostnad. De tidsperioder du kan välja på är 3 månader, 1 år eller obegränsad tidsperiod.

"Obegränsad tidsperiod" är fortfarande ett konkurrenskraftigt alternativ för dig som vill kunna använda bilden helt utan begränsningar i tid. Bra bilder kostar mycket mindre än du tror!

Börja handla RF-bilder!
Sökord "Naturliga Modeller"
Apropå Ulla Montans tänkvärda krönika så vill vi dra vårt strå till stacken genom att visa er en genväg till modeller som ser ut som folk mest helt enkelt. Med sökordet "naturliga modeller" hittar du snabbt och enkelt människor som kan skapa en kontakt med betraktaren just för att de ser "vanliga" ut.