NY FOTOGRAF Pia Ulin
Pia Ulins dova färgrymd förtrollar oss
Hur en bastu kan spela en avgörande roll i en människas karriär
Pia Ulin har alltid fotograferat enligt egen utsago. Men det var en fotokurs i hemstaden Sundsvall som satte ordentligt fart på intresset. Kanske kan man tacka föräldrarnas bastu att Pia alls blev fotograf. De lät nämligen henne inreda ett mörkrum i familjens bastu där Pia hade fritt spelrum. Idag arbetar Pia med kunder som IKEA, Vingresor, Elle, Condé Nast, H&M och har sin bas i en studio i Brooklyn ( I Residence nr 9 2013 finns ett reportage från hennes vackra studio).

Pia har en förmåga att lägga fokus på, och ta fram det bästa av inomhusmiljöer och objekt. Hon har en speciell dämpad färgskala i sina bilder som är motsatsen till det grälla och skrikiga. Pias bilder bär alla spår av hennes sätt att tolka olika sorters ljus och hennes förkärlek till dessa dova färgtoner. Slow living i sin bästa form.

Hej Pia! Vad betyder fotografin för dig?

– Först var det naturligtvis ett uttryckssätt, jag gillade att utforska mediet. Men efter att jag hade jobbat som fotoassistent ett år, gick jag på Internation Center of Photography i New York och i samband med det gick det bara av bara farten. Jag har kunnat försörja mig på det att jag älskar att göra ända sedan dess.

Har du något favoritmotiv?

– Nej...för mig handlar fotografi om ljus och komposition. Det är det jag fascineras av oavsett om det är inredning, porträtt eller landskap jag plåtar.

Finns det andra fotografer som du blir inspirerad av?

– Ja, t ex Francois Hallard, Franceca Woodman, Tim Walker och Tierney Gearon...

Hur ser din kreativa process ut?

– Den är rätt okomplicerad faktiskt. Jag anländer till en location och jobbar med det som finns, bara dagsljus!

Kan du berätta något om ditt senaste projekt?

– Jag har precis börjat undervisa i liten skala i form av workshops. Det ger mig både inspiration och energi. Som deltagare får du testa, experimentera och komponera bilder under min handledning. Vi åker till fantastiska miljöer som t ex nu senast en gammal Citroën-fabrik i Barcelona. Otroligt spännande!

Vad tror du Johnérs kunder kommer gilla med dina bilder?

– Att de kanske inte är typiska för det bildspråk som många tänker på när de hör ordet bildbyråbild. Mina bilder har en äkthet, en naturlighet i sig som jag tror gör mina bilder annorlunda och uppfriskande.

Till sist, vill du ge något tips till våra läsare, vad som helst?

– Allt fler nordbor upptäcker ju Brooklyn där jag bor, så kanske ett restaurangtips? Besök gärna Prime Meats, 465 Court Street. Fantastisk kött- och korvmeny med tysk inriktning.

Välkommen till Pia Ulins universum - se alla bilder
Alla vill vi lyckas med konsten att hitta på något originellt. Men hur vet du att din idé är riktigt bra? Jo, det brukar kännas i magen. Du som vågar lita på din magkänsla behöver en bildbyrå som förstår sig på kreativitet.

Vi lät våra bildredaktörer go bananas på temat kreatör, klicka på någon av bilderna nedan och bli inspirerad!
#KREATÖR:
Ladda ner vår omtyckta skärmsläckare och få kontorets snyggaste skärm
För att bjuda på lite extra bildinspiration har vi skapat en skärmsläckare i kalenderform. Fri att ladda ner så du kan njuta av ett levande bildutbud när datorn vilar sig. Utöver inspiration så rymmer skärmsläckaren tid, datum och veckonummer. Dessutom byts bilderna ut säsongsvis!

Ladda hem vår skärmsläckare här:

Mac > Mac OS 10.8 (or newer)

Mac > Mac OS 10.6 - 10.7

PC > Windows XP (or newer)