Bli en ännu bättre bildkommunikatör genom att lära dig att utnyttja bildens potential maixmalt! Läs Bo Bergströms lärorika text om visuell kommunikation och ta del av hans långa erfarenhet inom ämnet. Ladda gärna hem texten som pdf och ta fram den när du behöver råd på vägen.

Vi har också pratat med AD Anders Wirström på kommunikationsbyrån Blomquist för att få ytterligare insikter om bildens roll i dagens kommunikation!
SÅ GÖR DU: EFFEKTIV BILDKOMMUNIKATION
Bo Bergström, creative director, författare, föreläsare och guldäggsvinnare inspirerar och ger dig handfasta råd om hur du blir en smartare bildkommunikatör.

TÄNK INTE BARA BILD, TÄNK BUDSKAP
av Bo Bergström
(Du kan också ladda texten som en pdf här!)
Alla kommunikatörer önskar ju nå fram med sina budskap oavsett om det gäller information, nyhetsförmedling eller reklam Och det är tveklöst bilden, det vill säga fotografiet, filmen eller illustrationen, som gör det största och viktigaste jobbet för att fånga intresse, beröra och påverka.
Välj rätt bild till rätt budskap
Bildarbete inleds med att en informatör, redaktör eller reklammakare har formulerat ett budskap, som är ämnat för en viss målgrupp. Och detta budskap måste spetsas med attraherande text, form och färg men framförallt en bild.

Ofta, och främst i reklam, kommer två typer av budskap till användning. Det första lovar problemlösning, det andra välbefinnande.

Läs hela Bo Bergströms text
SÅ HÄR GÖR VI Vi ringde upp AD Anders Wirström på Blomquist för att belysa fler aspekter på ämnet bildkommunikation.
(Blomquist är en av Sveriges vassaste kommunikationsbyråer och har topprankats av kunder de senaste fem åren.)
Hej Anders Wirström, erfaren AD på Blomquist!
Hur går processen till när du bestämmer dig för vilken bild du är på jakt efter? Vad är en bra bild för er?

– Någon slags idé om vad som skulle passa har jag alltid men jag försöker också att inte låsa mig vid den utan se möjligheterna med alla bilder som dyker upp. Ett sökord leder till ett annat så att man till slut inte vet var man började. En lyckad letning ger minst 5-6 alternativ att prova skarpt och som drar åt lite olika håll. Få saker gör mig därför så trött som att leta bilder en lång stund, hjärnan blir matt av alla prövningar.

– Vad som är en bra bild går inte heller att säga utan att ta hänsyn till sammanhanget. Det kan vara rörelseoskärpa, det kan vara snett och det kan vara utfrätt - sammanhanget avgör. Speciellt idag då vi blivit vana vid bilder som har lägre teknisk kvalitet men högre närvaro, genom alla mobilfoton vi tar del av. Vad bilden säger styr på ett annat sätt idag, den får gärna se amatörmässig ut i större utsträckning än förr.

Vad kan vara en utmaning i arbetat med att illustrera en text?

– Det är ett lite jobbigt ansvar man har att inte förstöra texten. Bilden ska hjälpa och framhäva något, locka till att läsa, ha en attityd. Bilden styr mycket, den blir som en persons kroppsspråk som man tolkar innan texten hunnit börja tala till en.

– En annan utmaning är att leva sig in i uppdragsgivarens föreställningar om vad som är en bra bild och parallellt med bildsökandet formulera argument varför de ska våga ha just denna bild.

Vad tycker du bilden spelar för roll i kommunikation?

– Vi lever i en oerhört bildtät värld idag så självklart är bilden viktig i kommunikationen. Folk är skickligare på att tolka bilder och att ha åsikter om dem så man får anstränga sig mer idag och det är roligt. Men samtidigt kan en bra rubrik och ingen bild fånga mig lika mycket som ett budskap som helt bygger på bild. Det kan till och med vara effektivare då det avviker tydligare idag.

Vad brukar avgöra i valet mellan två bilder?
–  Precis vad som helst. Ögonkontakten kanske är bättre i den ena, lugnet, stökigheten, färgerna, när den är tagen, tydligheten, otydligheten, var den är tagen och även priset på bilden. Sammanhanget avgör.

Vad är dina bästa knep vad gäller bildval?


– Gå på impulsen - är det något visst med en bild fast du inte kan sätta fingret på vad så spara den. Tänk inte. Du kan ämnet, du har läst texten och du har en vag idé om vad du är ute efter. Då är det bara att förlora sig i bilderna, känna efter och spara så mycket som möjligt. Urvalet är nästa process, den kritiska delen av hjärnan får vänta till den.

– Jag önskar att jag hade ett söktips men jag har lite svårt med sökorden, det tar några gånger innan jag ringat in vad jag letar efter. Alla mina uppdragsgivare är svenska och därför skriver jag alltid in Sverige i sökningen så jag slipper bulken med amerikanska foton. Att söka är att ta bort det oväsentliga mer än att hitta det rätta.
Två exempel från Blomquists produktion där bilden spelar en central roll
– Bilden med åkern är faktiskt en vikt medlemsbroschyr som började i A5-storlek och växte med varje utvikning för att sluta med att bli en affisch som medlemmen kan sätta upp.

– Bilden på stängslet är från LRFs valmaterial som man försett alla aktiva med, så de kan propagera lokalt valåret 2014.

– Åkerbilden är ett montage och det är ganska mycket retusch i bägge. Så jobbar vi också med bilder idag.
Tävla • Vinn • Lär dig mer
Vår eminente krönikör Bo Bergström är inte bara utbildare, föreläsare och creative director utan också författare. Nu har du chansen att vinna hans bok Bild & Budskap!

E-posta oss en motivering till varför du skulle vilja ha den här boken. Skicka in din motivering senast 3 september till info@johner.se. Lycka till!

(Juryn som utser det vinnande bidraget är redaktionen för Johnérs nyhetsbrev. Vinnaren meddelas personligen.)
TIPSET- Sök på ett vackrare sätt!
Nytt visningsläge när du söker bilder!
Nu kan du själv välja på vilket sätt du vill visa ditt sökreusltat på webben. Prova t ex på vår nya vy "kollage" som visar bilderna i ett större tumnagelsformat och därför ger dig en snabb och bra överblick samtidigt som bilderna presenteras på ett mer levande sätt.

Du väljer visningsalternativ efter att du har fått fram ditt sökresultat.

För att underlätta navigeringen genom sidorna har vi också gjort knappen där du bläddrar framåt eller bakåt i sökresultatet flyttbar. Dra och släpp den precis där du tycker det är bekvämt att ha knappen!
Prova själv!
Vägarna förbi Skåne? Besök Landskrona Fotofestival 22-24 augusti
Landskrona Fotofestival är en liten och intim festival väl värd ett besök. I dagarna tre bjuds det på en härlig blandning av utställningar, föreläsningar, workshops och livemusik.

Deltar gör bl a Nan Goldin och Rinko Kawauchi (en av Japans främsta fotografer).
Läs mer på Fotofestivalens hemsida
Har du missat något? Det här är våra mest lästa artiklar i tidigare nyhetsbrev:
/static.php?menu=about_headings.htm&page=nyhetsbrev_april_2014.htm